W dniu 3 lipca podczas pikniku ekologicznego w Muzeum Wsi Opolskiej odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To szesnasta edycja konkursu, w której o palmę pierwszeństwa walczyło wiele smakowitości z całego regionu w kilku kategoriach.
Komisja konkursowa miała miłe zadanie spróbowania wszystkich przygotowanych potraw i produktów oraz trudne zadanie wyboru tych najlepszych. Laureatom nagrody wręczał członek zarządu województwa Antoni Konopka.
Nagrody przyznano w kilku kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
1. Produkty i przetwory mięsne
• Szynka Krysi – Grzegorz Ptak
• Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
2. Produkty i przetwory z ryb
• HEKELE (sałatka śledziowa) – ZŚKW w Kórnicy, Beata Machon
3. Produkty mleczne
• Ser kozi, dojrzewający – Sabina Blaut
4. Miody
• Miód faceliowy – Szczepan Mały

Wyróżnienia:
• Pasztet – KGW Zawiszyce, Helena Patycka
• Wędzonka chłopska – ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost
• Śledź w śmietanie – Jerzy Wilk

II. Produkty i przetwory regionalne pochodzenia roślinnego
1. Przetwory warzywne
• Ogórki korniszony w zalewie słodko – kwaśnej – KGW Zawiszyce, Maria Przysiężnik
2. Wyroby cukiernicze
• Drożdżowiec z rabarbarem, truskawkami i kruszonką – Zofia Rybicka
• Strucla z powidłami – ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost
• Syro-mak – Lidia Fronia

Wyróżnienia:
• Galaretki owocowe – ZŚKW w Walcach, Maria Żmija Glombik
• Bania w syropie – ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok
III. Napoje regionalne
1. Napoje alkoholowe
• Ostrężynówka – ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok
2. Napoje bezalkoholowe
• Napój ziołowo – jabłkowy – Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern

Wyróżnienia:
• Nalewka z pędów młodej sosny – Jacek Maćko
• Okowita – Gerard Kosytorz
• Gorzołka z czarnego bzu – Sabina Blaut

Wśród gotowych produktów do nagrody ogólnopolskiej PERŁA 2016 nominacje otrzymały:
• Salceson Gospodarza – Jerzy Wilk
• Kompot z Kramlików – Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern
• „Pietrasovka” – „Borówkowa” – Gerard Kosytorz

Udostępnij wpis: