Rozrasta się inicjatywa „Opolskie ze smakiem”, prowadzona przez urząd marszałkowski – dziś w Mosznej do tej prestiżowej inicjatywy przyjęto nowych członków, którzy dbają o dobry smak, jakość produkcji i lokalne tradycje kulinarne.
„Opolskie ze smakiem” to inicjatywa, która skupia producentów żywności, lokale gastronomiczne i sklepy z naszego regionu. Przypomnijmy – w 2023 roku województwo opolskie jako pierwsze w Polsce zdecydowało się o utworzeniu swojej sieci, skupiającej firmy, przedsiębiorstwa, środowiska czy przedsięwzięcia kulinarne, dbające o jakość swojej produkcji, lokalne tradycje i smaki.
– Chcemy, aby nasz region odwiedzało coraz więcej turystów, wiec musimy się czymś wyróżnić. Dlatego dziś nadajemy kolejne 10 certyfikatów firmom, które mają swój patent na coś dobrego dla podniebienia. Nowi członkowie to coraz lepsza, coraz bardziej atrakcyjna oferta, dzięki której możemy zapraszać do naszego regionu osoby nie tylko z Polski, ale i z zagranicy – mówi członek zarządu województwa Robert Węgrzyn.
Od dziś znakiem „Opolskie ze smakiem” mogą się poszczycić:
- Zmiany Zmiany sp. z o.o. z Czeskiej Wsi;
- Sklep „Dobre z lasu Opole”;
- Winnica Jania z Krzyżowic;
- Pasieka u Karola w Małujowicach;
- Restauracja Radiowa w Opolu;
- Spółdzielnia Socjalna Ad Metam – Akademia Kulinarna Ad Gustum z Dobrzyna;
- Kamil Klekowski – Edukacja od kuchni z Dobrzyna;
- Sklep Kozi Dar i Rolnicy z Okolicy z Kluczborka;
- Pasieka leśne skrzaty z Kadłuba Wolnego;
- Olejarnia Kamerlik z Włodzienina.
Pod logotypem z charakterystyczną niebieską pokrywką i garnkiem, które zdobią już wiele restauracji czy firm, gdzie produkowana jest żywność, działa obecnie ponad 80 inicjatyw czy firm z naszego regionu. To nie tylko ich promocja, mogą również liczyć na szkolenia, pomoc w nawiązywaniu kontaktów, współpracę z innymi przedsiębiorcami oraz wsparcie marketingowe. Spotkanie w Mosznej było m.in. okazją do prezentacji różnych form wsparcia dla małego biznesu przez Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki oraz przypomnienia obowiązujących przepisów prawnych, dotyczących bezpieczeństwa i znakowania żywności.
vr
Data publikacji: 21 listopada 2024