Opolszczyzna w kwestii kulinariów ma wiele do zaoferowania. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to okazja do poznania, wyłonienia i promowania najwyższej jakości produktów tradycyjnych i autorskich propozycji kulinarnych. Zwycięzców poznaliśmy podczas Dożynek Wojewódzkich w Branicach.
Wśród laureatów nie zabrakło Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych piekarni, serowarni ,producentów wędlin, gospodarstw rybackich i małych rodzinnych firm rzemieślniczych. Każda z potraw powstała z zamiłowania do najlepszego jedzenia, jakości składników, inspiracji tradycji rodzinnych czy poszukiwania nowych, unikatowych smaków.
Nagrody i wyróżnienia przyznano w kilku kategoriach. Komisja nie miała łatwego zadania. Kilka nagród zostało przyznanych ex aequo. Oto zwycięzcy i wyróżnieni.
KATEGORIA „PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”
Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”
I miejsce: ex aequo „Bułczanka”, Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik oraz „Półgęsek Wędzony”, Bożena Kała
Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”
I miejsce: „Karp w zalewie octowej” Gospodarstwo Rybackie „Markowe” Joanna Bartosik
Podkategoria „Produkty mleczne”
I miejsce: „Chudobski ser wędzony Roman Famuła
Podkategoria „Miody”
I miejsce: ex aequo „Miód ze spadzi iglastej”, Szczepan Mały oraz „Miód lipowy”, Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
Wyróżnienia w tej kategorii: „Karp wędzony niemodliński”, Państwowe Gospodarstwo Leśne, Gospodarstwo Rybackie Niemodlin oraz „Ser z kozieradką”, Karina Piotrowska
KATEGORIA „PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO”
Podkategoria „Produkty zbożowe”
I miejsce: „Chleb na maślance z ziarnami”, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy L. B. Zimmermann sp. j. Arkadiusz Mnich
Podkategoria „Wyroby cukiernicze”
I miejsce: ex aequo „Krajanki”, Cukiernia „Magosz” Maria Magosz oraz „Frankfurter Kranz”, Koło Gospodyń Wiejskich „Dziouchy z klasą” Anna Górka, Marta Gaja-Piwowar
Wyróżnienia w tej kategorii: „Ocet ze żniwek” Sabina i Dariusz Blaut Gospodarstwo Rolne „Stary Młyn”, „Myrbtajg z apfelmusem”, „Pączek z Róży” Koło Gospodyń Wiejskich „Różynianki” Magdalena Niedzielska, „Ciasto na maślance z owocami kruszonką” Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej Wioletta Kardas
KATEGORIA „NAPOJE REGIONALNE”
Podkategoria „Napoje bezalkoholowe”
I miejsce: „Kompot z Gńułków”, Irena Wala
Podkategoria „Napoje alkoholowe”
I miejsce: „Rumtopf – owoce w rumie”, Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz Karina Morawiec
Wyróżnienia w tej kategorii: „Duch Kniei”, Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe oraz „Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej”, Konstanty Gliwiński
DO NAGRODY „PERŁA” NOMINOWANI ZOSTALI:
„Narockie suszone wędliny dojrzewające” – Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja, „Ser z mleka krowiego żółty podpuszczkowy, wędzony” – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi, „Zakwas z buraków kiszonych” – Anna Zazula, „Chleb mleczny praszkowski” – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Praszka Krystyna Preś, „Lody z dawnych lat – lody szypuła 1974″ Tomasz Szypuła, „Ciastka wigilijne” – cukiernia Magosz Maria Magosz, „Marcepan śląski z ziemniaków” – Stowarzyszenie „Odnowy Wsi Biedrzychowice” Sonia Janik, „Solejer – jajka w zalewie kminkowej” – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
KATEGORIA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za „Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”
II miejsce: Opolanka za „Żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą”
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Dobrzenianki” za rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem”
Do nagrody „Perła” Komisja konkursowa nominuje: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za „Policzki wieprzowe z ciapkapustą”
kk (na podstawie informacji DWO)
Data publikacji: 5 września 2022