Z Poznania do województwa opolskiego nasi producenci żywności przywożą worek nagród! Podczas trwania targów „Smaki Regionów” miał miejsce m.in. krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznano Klucze do Polskiej Spiżarni oraz medale targów dla najlepszych produktów.
Opolscy producenci i kucharze w tym roku zdobyli rekordową liczbę „Pereł” – nagród, którą przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W sumie do Opolskiego przyjedzie aż 7 Pereł! Podobną liczbą tych prestiżowych nagród może się poszczycić jeszcze województwo wielkopolskie i lubelskie. To wielkie wyróżnienie dla naszego województwa, które choć administracyjnie jest najmniejsze, zdecydowanie wyróżnia się na tle całego kraju wysoką jakością lokalnej żywności.
Oto nagrodzone produkty i potrawy:
- Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o. Piotr Zygmunt
- Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie Markowe Elżbieta i Joanna Bartosik
- Sery białe z mleka koziego z dodatkami – Gospodarstwo Rolne „Kozi Dar” Małgorzata i Roman Famuła
- Miód lipowy – Pasieka Gucio z Niezdrowic, Agnieszka i Adam Urbańczyk
- Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
- Ciasto z suszoną śliwką – Lidia Fronia
- Pstrąg marynowany i panczkraut – Restauracja Opolanka sp. z o.o. sp. k.
Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafił także medal Targów Smaki Regionów, przyznawany wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medal otrzymało chorizo z dzika z Leśniczówki „Tradycja i Natura”. Natomiast wyróżnione zostały również ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę z Piekarni Wodnicki. Laureaci dołączyli tym samym do prestiżowego grona ambasadorów dbających o tradycje kulinarne regionu.
Ponadto Henrykowi Wawerowi przyznano Klucz do Polskiej Spiżarni. Jest to nagroda przyznawana osobom szczególnie zasłużonym dla wsparcia i promocji kulinarnego dziedzictwa swoich regionów. Pan Wawer od lat aktywnie promuje dziedzictwo kulinarne województwa opolskiego, tematykę rolnictwa i obszarów wiejskich.
Targi trwały trzy dni, od 2 do 4 października br. Zwiedzający mieli okazję uczestniczyć w ogromnej uczcie kulinarnej, poznać różnorodność smaków oraz tradycji kulinarnej prezentowanej na stoiskach.
Województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty od członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie:
- kołocz śląski i ciasteczka kręcone przez maszynkę z Piekarni Wodnicki z Kępy,
- karpia wędzonego, marynowanego i paprykarza z Gospodarstwa Rybackiego Markowe
- nalewki od Nalewki Kresowe & Smarduch Family Distillery
- wina z Winnicy Pałacowej Godyla
- dziczyznę z Leśniczówki Gościejowice – Smak i Tradycja
- przetwory owocowo-warzywne od Pani reny Jasińskiej Delicious Home Made.
Były z nami również twórczynie ludowe ze Stowarzyszenia Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej z pokazami rzeźbienia w drewnie, haftu krzyżykowego oraz ozdób użytkowych. Wszystkim Wystawcom serdecznie dziękujemy za zaangażowanie, gościom za odwiedziny, a nagrodzonym serdecznie gratulujemy! Mamy nadzieję – do zobaczenia za rok!
JOS-DRW
Data publikacji: 4 października 2021