W Muzeum Wsi Opolskiej, podczas II Pikniku Ekologicznego Trzmielowisko, rozstrzygnięto XVII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Do konkursu zgłosiło się 52 wytwórców produktów tradycyjnych oraz 9 drużyn startujących w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Po posiedzeniu Komisji Konkursowej, w której skład weszli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego i Muzeum Wsi Opolskiej, przyznano regulaminowe nagrody, które wręczył Stanisław Rakoczy wicemarszałek województwa opolskiego.
Nagrody przyznano w kilku kategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
Nagroda główna: Anita i Jan Gorzellik za kiełbasę w krauzie (w słoiku)
Nagroda główna: Leśniczówka M. Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy spółka jawna – za salami z jeleniny
Podkategoria: produkty mleczne
Nagroda główna: Gospodarstwo rolne Grażyna, Helena i Jerzy Ziaja za ser leśny
Podkategoria: miody
Nagroda główna: Tomasz Paluch Dolina Stobrawy sp. z o.o. za Miód z Maciejowa
Wyróżnienia:
- Jerzy Wilk za kiełbasę „Młyńską” podsuszaną
- Anna Kulig za twarożek wiosenny
- Gospodarstwo Rolne „Kozi Dar” Małgorzata i Roman Famuła za sery kozie wędzone krótko dojrzewające
- Jadwiga Mały za miód ze spadzi liściastej
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
Nagroda główna : Urszula Surzykiewicz Gospodarstwo Agroturystyczne Ekogościniec w Sadzie za konfiturę ze śliwek mirabelek
Podkategoria: produkty zbożowe
Nagroda główna Napus Oil s.c. za olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Gminna Spółdzielnia „SCh” w Praszce za roladę makową zapiekaną
Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk za chrust-faworki
Wyróżnienia:
- Elżbieta Rinke Związek Śląskich Kobiet w Walcach za rabarbar smażony
- Jerzy Wilk za sok z buraków
- Violetta i Jan Michta „Nasza Chata” Ekologiczne Gospodarstwo Rolne za mus paprykowy
- Gertruda Drost Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Żużeli za kołacz z masłem i cynamonem (zucker-kuchen)
Napoje regionalne
Podkategoria: napoje alkoholowe
Nagroda główna: OSM w Oleśnie za śmietanówkę z Olesna
Nagroda główna: Zenon Olszak za ratafię
Inne produkty regionalne
Nagroda główna: Irena Wala za śpajzę Omy
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2017” następujące produkty:
– schab wiśniowy – Jerzy Wilk
– udziec weselny- Grzegorz Ptak
– żniwo sadu- Witold Hreczaniuk
– orzechówka z Piotrowiny-Pietrasovka-Czarna Perła- Gerard Kosytorz
Natomiast w kategorii gastronomia komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:
I miejsce: krupniok śląski i śląskie niebo – P.H.U.P PAWEŁ SPAŁKA –HOTEL SPAŁKA
II miejsce: zupa z karpia z pierożkami i karp po niemodlińsku- Restauracja Na Wyspie, Elżbieta Oleksa, Paweł Oleksa
III miejsce : rosół z kaczki z nudlami i karbinadle z ziemniakami i mizerią – Jacek Hajzyk Restauracja Niebo w Gębie
Nominację do Perły 2017 otrzymała Restauracja Na Wyspie, Elżbieta Oleksa, Paweł Oleksa za zupę z karpia z pierożkami i karpia po niemodlińsku.
Data publikacji: 3 lipca 2017