W Muzeum Wsi Opolskiej, podczas II Pikniku Ekologicznego Trzmielowisko, rozstrzygnięto XVII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Do konkursu zgłosiło się 52 wytwórców produktów tradycyjnych oraz 9 drużyn startujących w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Po posiedzeniu Komisji Konkursowej, w której skład weszli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego i Muzeum Wsi Opolskiej, przyznano regulaminowe nagrody, które wręczył Stanisław Rakoczy wicemarszałek województwa opolskiego.

Nagrody przyznano w kilku kategoriach:

 

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

Nagroda główna: Anita i Jan Gorzellik za kiełbasę w krauzie (w słoiku)

Nagroda główna: Leśniczówka M. Osieka, P.  Zygmunt i Wspólnicy spółka jawna – za salami z jeleniny

Podkategoria: produkty mleczne

Nagroda główna: Gospodarstwo rolne Grażyna, Helena i Jerzy Ziaja za ser leśny

Podkategoria: miody

Nagroda główna: Tomasz Paluch Dolina Stobrawy sp. z o.o. za Miód z Maciejowa

Wyróżnienia:

  1. Jerzy Wilk za kiełbasę „Młyńską” podsuszaną
  2. Anna Kulig za twarożek wiosenny
  3. Gospodarstwo Rolne „Kozi Dar” Małgorzata i Roman Famuła za sery kozie wędzone krótko dojrzewające
  4. Jadwiga Mały za miód ze spadzi liściastej

 

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

Nagroda główna : Urszula Surzykiewicz Gospodarstwo Agroturystyczne Ekogościniec w Sadzie za konfiturę ze śliwek mirabelek

Podkategoria: produkty zbożowe

Nagroda główna Napus Oil s.c. za olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno

Podkategoria: wyroby cukiernicze

Gminna Spółdzielnia „SCh” w Praszce za roladę makową zapiekaną

Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk za chrust-faworki

Wyróżnienia:

  1. Elżbieta Rinke Związek Śląskich Kobiet w Walcach za rabarbar smażony
  2. Jerzy Wilk za sok z buraków
  3. Violetta i Jan Michta „Nasza Chata” Ekologiczne Gospodarstwo Rolne za mus paprykowy
  4. Gertruda Drost Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Żużeli za kołacz z masłem i cynamonem (zucker-kuchen)

 

Napoje regionalne

Podkategoria: napoje alkoholowe

Nagroda główna: OSM w Oleśnie za śmietanówkę z Olesna

Nagroda główna: Zenon Olszak za ratafię

 

Inne produkty regionalne

Nagroda główna: Irena Wala za śpajzę Omy

 

Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2017” następujące produkty:

– schab wiśniowy – Jerzy Wilk

– udziec weselny- Grzegorz Ptak

– żniwo sadu- Witold Hreczaniuk

– orzechówka z Piotrowiny-Pietrasovka-Czarna Perła- Gerard Kosytorz

 

Natomiast w kategorii gastronomia komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:

I miejsce: krupniok śląski i śląskie niebo – P.H.U.P PAWEŁ SPAŁKA –HOTEL SPAŁKA

II miejsce: zupa z karpia z pierożkami i karp po niemodlińsku- Restauracja Na Wyspie, Elżbieta Oleksa, Paweł Oleksa

III miejsce : rosół z kaczki z nudlami i karbinadle z ziemniakami i mizerią – Jacek Hajzyk  Restauracja Niebo w Gębie

Nominację do Perły 2017 otrzymała Restauracja Na Wyspie, Elżbieta Oleksa, Paweł Oleksa za zupę z karpia z pierożkami i karpia po niemodlińsku.

Udostępnij wpis: