Pasztet z grzybami w sosie malinowym, zupa miętowa, zupa z kalarepy, chłodnik z czerwonych buraków, klopsiki owijane boczkiem w sosie koperkowym i sorbet truskawkowy- to niektóre specjały, jakie mieli okazję spróbować mieszkańcy Ołomuńca.
W dniach 14-15 maja odbyły się tu po raz drugi targi Garden Food Festival, na których wystawiał się m.in. Zamek Moszna. Szef kuchni restauracji Zamku Moszna Kamil Nakonieczny wraz z Łukaszem Szewczykiem zachwycali czeskie podniebienia także pieczenią szarpaną na chlebie, sałatką z jajkiem i bitą śmietaną z sosem rabarbarowym. Ponad 12 tysięcy gości festiwalu miało oprócz tego okazję, by zobaczyć makietę zamku i zapoznać się z jego ofertą turystyczną. Licznie odwiedzający nasze stoisko zapewniali, że wkrótce przyjadą, by zobaczyć ten bajkowy klejnot i ponownie spróbować oryginalnych dań.
Udział kulinarnych przedstawicieli naszego regionu w targach był współfinansowany przez Urząd Kraju Ołomunieckiego, a organizację zapewnił Departament Współpracy z Zagranicą i Promocji Regionu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.
AN-DZP
Data publikacji: 18 maja 2016