Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie ma nowych członków. 11 grudnia br. w restauracji Opolanka, która również należy do sieci, uroczyście wręczono certyfikaty i szyldy  dwunastu nowym podmiotom.

To był już drugi nabór w tym roku. Pierwszy miał miejsce w marcu i wtedy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie przystąpiło 15 podmiotów. W sumie opolska sieć liczy już 80 członków, wśród których są rolnicy, producenci, przetwórcy żywności, restauracje, obiekty usług hotelarskich i gastronomicznych, jak również hurtownie i sprzedawcy detaliczni.

W środę, z rąk członka zarządu województwa Stanisława Rakoczego i dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO Wiesława Kryniewskiego, certyfikaty i szyldy odebrali:

  • Gospodarstwo Rolne RHD Zębowice;
  • Śląski Bifej – Pastas sp. z o.o.;
  • Pasieka Gucio Niezdrowice;
  • Browar w cieniu z Kochłowic;
  • Delicious HOME MADE Irena Jasińska z Gogolina;
  • Gospodarstwo Rybackie “Markowe” Elżbieta Bartosik;
  • PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin;
  • Lodziarnia Pod orzechem – Lody Mistrzowskie – naturalnie dobre;
  • Masarnia Golomb ze Szczedrzyka;
  • Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego z Siedzibą w Opolu (Ośrodek Zarybieniowy Poliwoda);
  • Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra;
  • Pracownia Smaków, Patryk Buchta z Jełowej.

W trakcie dwudniowego spotkania uczestnicy poznali plany dot. promocji sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie na 2020 rok, wysłuchali wykładu nt. budowania potęgi marki, a także mieli możliwość zapoznania się z aktualnymi przepisami prawa w zakresie bezpieczeństwa produkcji i obrotu żywności.

Przypomnijmy, że ideą sieci DKO jest promowanie żywności wysokiej jakości. Logo – charakterystyczna czapka kucharska na niebieskim tle – zamieszczone na produktach i budynkach firm należących do zrzeszenia gwarantuje najwyższą jakość żywności wyprodukowanej w woj. opolskim. Województwo opolskie jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku.

JOS-DRW