Podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA FOOD – „Smaki Regionów”, odbywających się w dniach 24 – 27 września, województwo opolskie zaprezentowało na swoim stoisku opolskie produkty tradycyjne w tym m.in.: (zarejestrowane jako Chronione Oznaczenie Geograficzne) krupnioki śląskie oraz wytwarzane metodą tradycyjną, głównie z produktów pochodzących z regionu opolskiego, prawdziwe lody.

Stoisko Opolszczyzny, na którym poza wymienionymi produktami, można było degustować kołocz śląski, cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem licznie odwiedzających Targi. Ponadto samorząd województwa opolskiego zorganizował wyjazd studyjny na Targi Smaki Regionów w Poznaniu, do udziału w którym zostali zaproszeni laureaci XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Wśród uczestników byli producenci, których produkty zostały podczas Targów nagrodzone kulinarnymi „PERŁAMI” tj.: państwo Teresa i Norbert Kernowie z Gospodarstwa Agroturystycznego „Zacisze Antoszka” za kompot z kramlików oraz restauracja „Niebo w Gębie” za żur śląski i roladę (zraz wołowy) z kluskami śląskimi. Galę wręczenia „Pereł” zorganizowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Uczestnicy wyjazdu mieli możliwość zwiedzania targów, nawiązania kontaktów handlowych oraz wymianę doświadczeń z innymi producentami prezentującymi swoje produkty na targach „Smaki Regionów”.

AG-DRW

Udostępnij wpis: